Slovník použitých surovin a vysvětlivky

vegetariánské pokrmy

VEGETARIÁNSKÉ

Veganské pokrmy

VEGANSKÉ

Bezlepkové pokrmy

BEZLEPKOVÉ

paleo

PALEO


1-jehlan

OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK
pšenice, žito, jecmen, oves, špalda, kamut
nebo jejich hybridní odrudy
a výrobky z nich

2-jehlan

KORÝŠI
a výrobky z nich

3-jehlan

VEJCE
a výrobky z nich

4-jehlan

RYBY
a výrobky z nich

5-jehlan

PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY)
a výrobky z nich

6-jehlan

SOJOVÉ BOBY
a výrobky z nich

7-jehlan

MLÉKO
a výrobky z nich

8-jehlan

SKORŘÁPKOVÉ PLODY
mandle, lískové orechy, vlašské orechy, kešu orechy,
pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamie
a výrobky z nich

9-jehlan

CELER
a výrobky z nich

10-jehlan

HORČICE
a výrobky z nich

11-jehlan

SEZAMOVÁ SEMÍNKA
a výrobky z nich

12-jehlan

OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY
v koncentracích vyšších 10mg, ml/kg, l, vajádřeno SO2

13-jehlan

VLČÍ BOB (LUPINA)
a výrobky z nich

MĚKKÝŠI
a výrobky z nich

BATÁTY - Povijnice batátová, někdy také povijnice jedlá, je druh tropické rostliny, jejíž kořenové hlízy jsou známé jako batáty či sladké brambory. Jejich oranžová odrůda se v Severní Americe nazývá jam.

CURRY LISTY - aromatické listy asijského stromu, které se užívají ke zpestření vůně pokrmů v kořenících směsích čerstvě utřených, nebo jako součást práškového koření.

DOMÁCÍ PITA - typický pšeničný chléb ze středního východu ve tvaru placky, jež se peče na horkých kamenech, deskách, nebo speciálně upravených troubách.

ESTRAGON - pelyněk kozalec je bylina s hořkosladkou kořeněnou chutí.

GARI - mladý marinovaný zázvor v poměru cukru a rýžového octa.

HUMMUS - pomazánka z vařené cizrny s kořením a sezamovou pastou s panenským olivovým olejem.

CHUTNEY - směs tepelně zpracované zeleniny a koření s pastovou konzistencí, vhodná jako doplněk ke zpestření chuti.

INDICKÝ DHAL - luštěnina vařená s kořením a zeleninou, většinou polévkové konzistence.

KASTROL - malá, větší, nebo ještě větší nádoba, na první pohled podobná hrnci se dvěma uchy a plným dnem.

KARI ang. CURRY - Označením kari/curry se rozumí směs koření nebo také pokrm připomínající ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce.

KAROB, SVATOJÁNSKÝ CHLÉB - aromatický plod subtropických stromů s luskovitými plody, po usušení vhodnými k přípravě a dochucení sladkých, nízkoenergetických jídel. K použití nejčastěji mletý prášek hnědé barvy, připomínající kakao s výraznějším aroma.

KORIANDR - čerstvá bylinka exotické chuti, charakteristická pro jihoindickou, thajskou, ale i mexickou kuchyni. Sušená koriandrová semínka mají výraznou chuť a aroma, hojně užívaná v orientální kuchyni samostatně, nebo jako součást mnohých typů kořenících směsí.

LASAGNE - zapečené těstoviny v několika vrstvách na sobě, prokládané oblíbenou surovinou, omáčkou a sýrem. Oblíbené lehké jídlo středomořské kuchyně.

MAKI SUSHI - rolka z vařené a ochucené japonské rýže s čerstvou rybou nebo zeleninou, zabalené v mořské řase.

MÁSLO GHÍ - přepuštěné máslo – tepelnou úpravou oddělený, téměř čistý tuk z másla. Vhodné pro použití v teplé kuchyni.

MATCHA - zelený čaj v prášku, se silnou chutí a výraznými povzbuzujícími účinky. Využívá se při tradičních japonských čajových obřadech.

MEZZE - pokrm složený z několika libovolných specialit podávaných společně na jednom talíři, tradiční předkrm pocházející z blízkého východu.

MISO - pasta z nakvašených sójových bobů a kultury koji, vhodná pro použití v teplé kuchyni, zejména pro přípravu polévek. Bývá i z rýže.

MUNGO - fazolky olivově zelené a nebo červené barvy

OMÁČKA PONZU - výrazná aromatická sójová omáčka s lehkou sladkokyselou a otevřenou chutí.

PICKLES - naložená nakvašená zelenina jemně pikantní nakyslé chuti. Vhodný doplněk k celoročnímu stravování, svými účinky podporuje trávicí proces.

PODOLKA - rameno řeky Vltavy táhnoucího se podél Veslařského ostrova.

QUICHE - slaný koláč pečený s libovolnou náplní, sýrem a smetanou. Lehký pokrm reprezentující francouzskou kuchyni.

Quinoa (merlík čilský) - Rostlina z čeledě laskavcovitých, která je v Latinské Americe využívána převážně jako obilovina. Vyniká velmi vysokým obsahem bílkovin a vyrovnanou skladbou esenciálních aminokyselin. Neobsahuje lepek a je snadno stravitelná.

RUKOLA - zelené salátové listy s nahořklou, mírně palčivou chutí, vhodné samostatně, nebo jako doplněk směsi listů salátů.

SIVEN - dravá pstruhovitá ryba s netučným masem a lehkou chutí.

SUSHI MAKI - SUSHI - „Kyselá rýže“ s náplní (čerstvá ryba, krevety, zelenina), rolovaná do mořské řasy Nori do tvaru válečku, který se porcuje na jednotlivé kousky.

ŠPIČÁK - kovová nádoba ve tvaru kužele na konci prodloužené rukojeti, ve které jsou cizím předmětem záměrně vytvořeny dírky.

TAKUWAN - marinovaná bílá ředkev s dlouhodobou trvanlivostí. Tajný recept vznikl v Korei a jeho autorem je buddhistický mnich Takuwan. Doplněk pokrmů studené i teplé kuchyně, jemně nakyslé a řízné chuti.

TAMARI - Tradiční japonský výrobek Tamari se používá k dochucování pokrmů. Je velmi bohatý na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky a je bezlepkový.

TEMPEH - profermentované sójové boby s ušlechtilou plísňovou kulturou Bakteri rhyzopus oryzae. Velice chutná, výrazná a výživná náhražka masa.

TOFU - produkt ze zkvašených sójových bobů jemné chuti, který se používá v bezmasých pokrmech namísto masa.

WAKAME ŘASA - dobře stravitelná mořská řasa s bohatou nutriční hodnotou, lehce navinulé a plné, výrazné chuti.

WASABI - pikantní doplněk ostré chuti k sushi, směs asijského křenu s hořčicí, rozdrcená na prášek, který se zpracovává s vodou do tužší pasty.