Dodavatelé

Najít kvalitní dodavatele je trochu detektivka, ale jde to

V Česku je kolem 50 tisíc restaurací, tak proč otevírat nové? Odpověď je poměrně snadná. Protože těch kvalitních, používajících čerstvé suroviny a považujících dochucovadlo za sprosté slovo, je v Česku stále zlomek.  Když už se rozhodnete otevřít restauraci a její menu odlišit od klasických „gulášů se šesti“, čeká vás spousta práce. Samozřejmostí je výběr prostoru, navrhnutí celého konceptu, sestavení menu, nabrání zaměstnanců…  ALE! To nejdůležitější, pokud se chcete odlišit, nabízet kvalitní jídlo a mít spokojené zákazníky, je výběr dodavatele.

Máte dvě možnosti: vybrat si za dodavatele surovin velký řetězec, který je sice schopen zajistit takřka jakékoli suroviny, ale zároveň vám bude diktovat podmínky, kdy, co a za kolik koupit a navíc po vás bude chtít „úpis vlastní krví“ v podobě v podstatě nevypověditelné smlouvy . Anebo se můžete rozhodnout brát suroviny od menších dodavatelů. V tom okamžiku začíná detektivní práce.

I když se úroveň nabízených surovin rok od roku zlepšuje, kvalitních dodavatelů přibývá, pořád je musíte hledat. Restaurace Podolka je zaměřena na vegetariány a celiaky a dodavatelů bezlepkových potravin je v Česku stále velmi málo, na štěstí ti, co tu fungují, jsou kvalitní. Sehnat dobrou zeleninu už jde celkem bez problémů, zajistit ale pro vegetariány tofu, tempech nebo quinou – to už chce trochu pevnější nervy, ale i to lze zvládnout.

Kromě bezmasých a bezlepkových jídel nabízíme také maso. Kuřecí , vepřové a hovězí bereme od českých farmářů. Kvalitního dodavatele jehněčího jsme hledali dva měsíce, ale našli. Problém byl ale překvapivě s mořskými rybami. Český trh se tváří, že dodavatelů mořských ryb tu je spousta a ona skutečně je, ale těch skutečně kvalitních je zlomek. Nakonec jsme sáhli po dodavateli, který vozí chlazené ryby s Chorvatska.  Zkrátka, kdo hledá, najde.

Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka

[Neznámý a1]To není pravda… nastavují divné obchodní praktiky. Snížení cen za věrnost (makro zpětný bonus) aj

 

[Neznámý a2]Kuřata nepoužíváme, máme pouze krůty

 

[Neznámý a3]Není uplně pravda. Bereme id od Cipy (ta umí dotáhnout hodně červé věci) a chorvat je právě občas nestálý… je to prostě chorvat :-))